På Sydfyn blev der i 2024 opstartet (endnu) et site, da Jon gennemføret et testår ved Søby Løkker. Som det fremgår af vedlagte lille afrapportering fra sitet, ser det lovende ud med en fangst på 281 fugle fordelt på 26 arter, hvoraf 199 var nye fugle. Rapporten kan læses her.

______________________________________________________________________________________

 

Her kommer en tilføjelse til årets CES. Et nyt site på Vestsjælland er i år startet op af Søren. Han forsøger på sin ejendom, om der kan fanges tilstrækkeligt med fugle. Og det ser rigtig interessant ud selv om der ikke blev fanget i periode 1. Som det fremgår af tabellen blev der fanget 466 fugle fordelt på 21 arter Solsort, Musvit, Skovspurv og Munk som de hyppigst fangede arter. Noget andet interessant er det store antal genfangster (nederste tabel), som viser at det er lokale fugle som især fanges. Noget som ikke vises, er at genfangterne fordeler sig over alle perioder, dog med færrest i perioderne 6-10. Det bliver spændende at følge sitet fremover. Og som et kuriosum skal nævnes en Gærdesanger, som blev fanget i periode 3 var mærket i Tyrkiet! Data på fuglen foreligger endnu ikke.

 

 

________________________________________________________________________

Så foreligger spændende afrapportering om årets fangster fra Rungstedlund. Se mere under nyheder.

____________________________________________________________________________________

Så er der årsdata fra ny CES lokalitet på Vestsjælland, som Søren har testet i år. Lokaliteten ser ud til at give rigtig fint med fugle af forskellige arter fra et vegetationsrigt område præget af landbrug. Spændende hvordan det udvikler sig.

_______________________________________________________________________________

Så foreligger også årsdata fra Lunget på Fyn. Her blev det til i alt 249 fugle fordelt på 27 arter, hvoraf de 62 allerede havde ring på. Ret imponerende med så mange genfangster. Hyppigst fangede art blev Solsort skarp fulgt af Munk og Gransanger. Bortset fra periode 1, fordeler fangsterne sig rimeligt jævnt over alle perioder (nederste tabel)

___________________________________________________________________________________

Som på andre CES sites i Danmark har 2024 ikke være fuglenes år i Svendborg. Det samlede fangsttal (se tabel 1 nedenfor) blev 298 fugle, hvilket er det laveste tal i de 6 år sitet har kørt. Gennemsnittet har ligget på 477 fugle de 5 foregående år (2019-2023), hvilket svarer til en reduktion på 179 fugle (-37,5%). Reduktionen ses hovedsageligt blandt de insektædende sangere og specielt langdistancetrækkere som tornsanger, løvsanger, kærsangere og havesanger (se tabel 2, 2019 = index 100). Noget ser ud til at ungeproduktionen har været ringe i år; fangst af voksne ynglefugle i de første perioder var fin (tabel 1), men output af ungfugle i periode 6-11 har været markant ringere. Årsagerne kan være en kombination af manglende føde, en regnfuld og forholdsvis kold sommer mm.

Adult Tornsenger (foto: Peter Teglhøj).

_______________________________________________________________________________

Efter en vanskelig start på 2024, hvor vi mistede periode 1 på grund af høj vandstand i Brabrand Sø (hvilket forøvrigt karakteriserede hele året!), er vi nu nået til vejs enden med det desværre hidtil laveste antal fugle på 271 mod i gennemsnit 440 fugle over perioden 2006-2023! Fratrækkes genfangst af fugle, som var fanget tidligere i indeværende år blev det til 243 nye fugle (se tabellen). Generelt kan siges, at året for alle arter på nær to, har været dårligt eller rigtig dårligt (i forhold til gennemsnittet). Kun Gransanger og især Sivsanger ligger antalsmæssigt over gennemsnittet. Og for første gang er Sivsanger den hyppigst fangede art, mens Rørsangerbestanden ser ud til at være brudt sammen selv om den er fanget næsthyppigt, tæt fulgt af Gransanger, Rørspurv og Blåmejse. Bemærkelsesværdigt er også at det kun blev til 4 musvitter! Et par små lyspunkter i form af nye CES-arter, har der trods alt også været. Således blev fanget en Flodsanger og en Mursejler.

__________________________________________________________________________________

Så nåede Tømmerby Fjord til vejs ende i 2024. Det blev til 628 fugle eller lidt færre end sidste års 663 fugle, men væsentligt færre end de 847 fugle i 2022! Af de 628 fugle er 60 fugle genfanget i senere perioder i årets CES. Efter et par sløje år ser det du til, at rørspurven er tilbage, mens rørsanger, selv om den er hyppigst fanget, manglet noget i forhold til tidligere. Årets største overaskelse blev en Pungmejse, som ikke er fanget i CES siden 2009 (ved Brabrand Sø).

__________________________________________________________________________________

Heller ikke ved Tømmerby blev de overbebyrdet. Det blev blot til 36 fugle fordelt på 10 arter. I modaætning til ved Brabrand Sø udgør Rørsanger halvdelen af det fangede antal fugle. Ellers er blot at nævne den externe Gransanger som lidt usædvanlig.

__________________________________________________________________________________

Så er årets næstsidste periode gennemført af Morten. Men lige så lidt hjalp det, blot 16 fugle fordelt på 11 arter. Det en under halvdelen af gennemsnittet (37 fugle) for periode 11 i tiden siden vi startede i 2006. Og igen ser vi, at Rørsanger næsten totalt mangler. Som kuriosum kan nævnes, at Lille Gråsisken blev mærket udenfor CES i 2021, men altså nu blev genfanget for første gang som ny i CES sammenhæng.

_____________________________________________________________________________________

Det blev endnu en periode med få fugle, blot 20 stk. fordelt på 7 arter blev det til, imod et gennemsnit for det første 18 år på 52 fugle! Ses over hele året er vi nu oppe på 240 fugle, og vi mangler således 100 fugle for at passere sidste års lavpunkt. Der skal selvfølgelig her tages højde for at vi ikke fik fanget i periode 1. Igen er det overraskende få unger, som fanges, og helt katastrofalt er det med Rørsanger med blot 1 juv. fugl.

_____________________________________________________________________________

CES Tømmerby blev genemført den 27 juli med 57 fugle som resultat. Her ser det ud til, at der er produceret en del unger (i modsætning til Brabrand Sø). Og Blåhals er veletableret deroppe. Ellers er der ikke de store overaskelser, dog skal bemærkes årets første udenlandske fugl - en Rørsanger fra Belgien.

________________________________________________________________________________

Periode 9 blev gennemført den 25 juli på en fin dag, måske med lidt fior meget sol. Og vandstanden er stadig meget høj efter ugens megen nedbør. Måske er det medvirkende til den dårlige fangst - kun 27 fugle mod gennemsnittet på 48 fugle! Der ses også kun relativt få unger, som ellers burde være i klart overtal nu (15 juv mod 12 ad). 

 

___________________________________________________________________________________

Så blev periode 8 gennemført i torsdags med 32 fugle fordelt på 12 arter. Og for første gang er Rørsanger den hyppigst fangede, da ungerne er begyndt at forlade rederne. Overaskende er det meget små unger som fanges, hvilket ikke er set før. Overaskende er det, at Rørspurven næsten totalt mangler.

Sivsanger, 1k og Gråsisken, 1k (foto: Jens Muff) 

_____________________________________________________________________________

 

 

Periode 8 ved Tømmerby Fjord gav 54 fugle fordelt på 11 arter. De 38 fugle var 1k fugle mens 16 var adulte. Hyppigst fanger var Rørsanger, mens Rørspurv ser ud til allerede ar være ved at forlade området.

________________________________________________________________________________